Ommelander Maquette Bouw Collectief

Omhoog

 

station Tjugchem Meedhuizen

Een paar jaar geleden maakte ik via de Contactgroep NMRA Nederland regio Eemsmond voor het eerst kennis met het bouwen van modules. Om zelf een deel van een modulebaan te gaan bouwen moest ik een onderwerp gaan zoeken. De keus viel daarbij op het station van Tjugchem-Meedhuizen. Een stationsgebouw gebouwd in de stijl van de amsterdamse school dat een beetje verloren tussen twee dorpjes in ligt. Via de regio kon ik beschikken over de bestektekeningen van het stationsgebouw. De emplacementstekeningen heb ik later via Herman Frankot bemachtigd. Het station bestaat uit 4 modules van elk 120 cm lengte, hierbij heb ik later nog 2 verloopmodules van ongeveer 30 cm lengte gemaakt om op het Fremo profiel uit te komen. 
De modules zijn gebouwd van 15mm watervast verlijmd multiplex, waarin door middel van een raamwerk de platen voor de sporen gelegd zijn, de modules zijn hierdoor een stuk zwaarder geworden dan de overige modules die er binnen het collectief rondzwerven. 
Het gebruikte railmateriaal is van PECO (code 75). De bedradig is aan het begin van dit jaar aangepast voor het digitale systeem zodat alle schakeldraden voor het analoge bedrijf hierbij konden vervallen. Hierbij is ook de wisselaandrijving met trekstangen aangebracht.

Op het station zijn de volgende bouwwerken te vinden

het stationsgebouw

het retirade gebouw

de dubbele dienstwoning

de weg en werken loods

Van de eerste drie gebouwen heb ik bestektekeningen kunnen vinden van het vierde gebouwtje heb ik tot op heden niets kunnen vinden, daarom heb ik hier een standaard weg en werkenloodsje voor gebouwd.

De gebouwen zijn allemaal opgetrokken uit styreen. Het steentjesmateriaal is van Slaters (0407 en 0401) en de stripjes die te klein waren om zelf te snijden komen uit de collectie van Evergreen. De dakpannen en nokvorsten zijn van Auhagen.

Het station van Tjgchem-meedhuizen op de Fremo bijeenkomst in Hoorn (maart 2004)

De dienstwoning en retiradegebouw

Het stationsgebouw in aanbouw

EW