Ommelander Maquette Bouw Collectief

Omhoog

 

De bouw van een messing wisselsteller

Naar goede gewoonte worden er bij een bevriende modelbouwvereniging, waar ook het gros van de leden van het collectief lid van is, gedurende de wintermaanden een aantal zogeheten “clinics” georganiseerd. Dit houdt in dat de leden om beurten een thema avond voorbeiden waarbij dan een gezamenlijke activiteit plaatsvindt. Dit kan een dia avond, maar ook het samen bouwen van armseinen of een wagentje solderen o.i.d. zijn.

Tijdens de laatste clinic hebben we onze vaardigheden kunnen tonen tijdens het bouwen van een messing wisselsteller en luchtlijnen, telegraaf- en telefoonpalen.De avond begon met het in elkaar zetten van een messing wisselsteller uit het assortiment van MK Modelbouwstudio’s. De bouwkit bestaat uit een messing etsplaatje en een stukje messingdraad. Als eerste worden de onderdelen, wel vijf, uit het messing etsplaatje geknipt en vervolgens gladgevijld. Hierna kan de montage beginnen, naar keuze door de onderdelen in elkaar te lijmen met naar voorkeur CA lijm, of voor de echte modelbouwers, te solderen. Ik (geen echte modelbouwer) koos voor het laatste.

Voordat er gesoldeerd kan worden moeten een aantal onderdelen omgezet worden. Door de duidelijke handleiding leverde dit geen problemen op. Als eerste wordt het frame, waarin later de handle voor het omzetten van het wissel samen met het contragewicht komt, in elkaar gezet. Dit zijn twee onderdelen. Vervolgens moet het contragewicht gemaakt worden door het twee keer omzetten van een messing etsdeel. Hierbij is nog een truukje om de juiste vorm te krijgen, maar ook dit leverde geen problemen op. Iets meer concentratie is nodig bij de volgende stap, de montage van de handle en het contragewicht op de as in het frame. De gaatjes zijn erg klein (0,5 mm) en het vraagt enige handigheid om de drie onderdelen met elkaar te verbinden. Een kleine machineklem kan hier uitkomst bieden. 

Als laatste stap worden de staanders van het frame nog iets naar elkaar toe gebogen waarna een klein beetje soldeer voor de definitieve fixatie zorgt. Met enige handigheid kan de wisselsteller ook beweegbaar worden gemaakt. Omdat het geheel nogal fragiel is, is de wisselsteller niet geschikt om ook daadwerkelijk een wissel om te zetten. Nadat het messing ontvet is kan er geschilderd of gespoten worden.


Optisch laat het geheel de beste indruk achter de wisselsteller zo te plaatsen als de meest bereden stand van het te bedienen wissel is.

HB