Ommelander Maquette Bouw Collectief

Omhoog

 

Hans Bolt

 Hans is net als Erik ook vanaf omstreeks zijn 8e bezig met modelbouwen. Waar het begon met kleine kitjes van vooral oude auto’s met een voorkeur voor Chevy’s uit de jaren 50,  werden het later modellen van schepen, vliegtuigen en vrachtwagens. Vanaf een jaar of 14 verdween het bouwen van plastic kits meer naar de achtergrond en werden de eerste ervaringen opgedaan met het bouwen van radiografische bestuurde schepen. Het modelspoor virus was ook al sluimerend aanwezig, vooral gevoed door aanwezigheid van een grote Märklin baan van zijn oom op de zolder bij zijn opa en oma. Door het verhuizen van opa en oma moest de baan afgebroken worden en kwam de aandacht nog meer te liggen bij het bouwen van modelschepen.

Nadat er zo’n 10 verschillende schepen waren gebouwd, en deze na enige tijd vooral stof stonden te verzamelen, werd het tijd voor een grote opruiming. Op twee na zijn alle schepen, wel ontdaan van alle bruikbare onderdelen, afgevoerd naar de vuilstort. Van de twee overgebleven schepen is er daarna nog één verkocht, terwijl het laatste schip nog op afbouw staat te wachten. Ondertussen is hij ook in het gelukkige bezit gekomen van een licht beschadigde romp van een zeilboot die nu ook in de schuur ligt te wachten.

Door andere bezigheden en interesses werd er een tijdje minder actief gebouwd, maar kennismaking met Erik deed het modelspoorvirus weer oplaaien. Na een aantal keren op uitnodiging van Erik op bezoek te zijn geweest bij de contactgroep NMRA Nederland regio noord, waar Erik lid van was, werd besloten ook lid te worden van deze groep en een begin gemaakt met het nabouwen van station Delfzijl. Door ondertussen via de contactgroep gelegde contacten met de Fremo werden voor het station de Fremo normen geadopteerd. Na ook hier lid te zijn geworden is het modelspoorvirus alleen nog maar verder aangewakkerd. Op het moment wordt naast het werken aan het station van Delfzijl ook nagedacht over het nabouwen van delen van de noordelijke baanvakken zoals die rond de jaren 30 van de vorige eeuw hebben bestaan.

Na een periode van het bouwen voor een modelmakerij bouwt Hans nu vanuit zijn Scratch Modelbouwstudio’s ook modellen in opdracht van derden. Dit betreft modelbouw in de breedste zin, variërend van spoorwegmodellen en scenery tot complete schepen.

Interesses:

(Spoorweg)geschiedenis van de Eemsmondregio en het nabouwen daarvan 

Scheepsmodelbouw (nog steeds) 

Af en toe een plastic kitje