Ommelander Maquette Bouw Collectief

Omhoog
tractiedepot Delfzijl
Splitsing en Post T
coupure Delfzijl
los en laadweg

 

Project Delfzijl

Het eerste project waar het collectief mee begonnen is is het nabouwen van de spoor- en tramlijn aansluitingen van Delfzijl. Waar het begon met het emplacement van Delfzijl, groeide het project al snel uit tot zijn huidige vorm. Het totale plan omvat nu de volgende stations en stopplaatsen: 

station Delfzijl
halte Biessum
station Appingedam
station Loppersum
stopplaats Farmsum
station Weiwerd
station Tjugchem-Meedhuizen 

Ook aan de tussenliggende trajecten wordt aandacht besteed. Zo worden de vele bruggen in onze regio niet vergeten. De hele modelbaan wordt gebouwd in de situatie zoals het vlak voor de oorlog was. In deze tijd waren alle aansluitingen naar Delfzijl nog in bedrijf. Te weten:

De staatspoorlijn Groningen-Delfzijl (1884-heden)
De NOLS lijn Zuidbroek-Delfzijl (1910-1934)
De Woldjerspoorlijn Groningen-Weiwerd via Slochteren (1929-1942)
De stoomtramlijn van OG Winschoten-Delfzijl (1919-1947)

Alle gebouwen en materieel op de modelbaan zullen aan de hand van de originele bestekken en bouwtekeningen worden gebouwd. Eventuele details en situatieschetsen worden gehaald van foto's die het collectief bij diverse verzamelaars in bruikleen heeft gekregen.

Het doel van dit project is een zo realistisch mogelijk beeld te geven van de spoorwegen in Noord Nederland in de jaren '30 van de vorige eeuw.

De baan wordt gebouwd volgens de huidige Fremo normen, zodat de uiteinden altijd openblijven voor andere enthousiaste modelbouwers die later aan onze modelbaan willen aansluiten.

EW